неділю, 23 жовтня 2016 р.

"Підводний Інтернет"

Побутує думка, що "всесвітня павутина" працює з допомогою супутників. Хоча насправді понад 90% мережевого трафіку обробляється при використанні підводних кабелів.

Перший підводний комунікаційний кабель проклали в 1851 році. Це був телеграфний кабель, що з'єднав Англію та Францію. Першою переданою телеграмою стало привітання королеви Великобританії президента США Джеймса Б'юкенена в 1856 році.

Наступні покоління підводних кабелів забезпечували телефонний зв'язок, потім трафік даних, в тому числі — Інтернет. Сучасні кабелі використовують оптоволоконні технології. На сьогодні мережа підводних інтернет кабелів пов'язує між собою всі континенти, крім звичайно Антарктиди.




Україна також поєднана з всесвітньою мережею підводним телекомунікаційним кабелем ITUR (Italy-Turkey-Ukraine-Russia), що сполучає Італію, Україну, Туреччину та Росію. Загальна пропускна здатність — 1.68Tbps. Уведений в експлуатацію у 1996р.


Процес укладки підводного кабелю досить складний. Для цього використовують спеціальні кораблі, які рухаючись з заданою швидкістю, розмотують кабель з величезних бухт.



Серцевина підводного кабелю нічим не відрізняється від звичайного оптоволоконного. А от ізоляція відіграє важливу роль.

Будова оптоволоконного підводного кабелю:
  1. поліетилен 
  2. майларова (лавсанова) плівка 
  3. сталеві стержні 
  4. алюмінієвий водний бар'єр 
  5. полікарбонат 
  6. мідна або алюмінієва труба 
  7. гель 
  8. оптичне волокно

На сьогоднішній день загальна довжина підводних інтернет кабелів є достатньою для того, щоб обмотати нашу планету 22 рази! Але це лише початок розвитку сучасної швидкісної передачі даних.

Немає коментарів:

Дописати коментар